sreda, 20. maj 2015

Na obisku v delavnici Tommasini kolesSi že slišal zanje? Če ceniš kakovost, oseben pristop in tradicijo, zagotovo. Veš, zakaj so navdušili mene?


Njihova zgodba se je začela leta 1954, ko je Irio Tommasini začel z izdelavo okvirjev, ki jih je na začetku še pod budnim očesom mojstra proizvajal v Milanu in traja do danes,  ko je blagovna znamka izredno cenjena in si samo še utrjuje svoje poreklo v okviru italijanske kolesarske meke.

Njihove stranke so zbiratelji koles, profesionalni kolesarji in navdušeni rekreativci. Skratka, ljudje, ki znajo ceniti kakovost in vrednost ročnega dela. Pred časom sem prebral nekaj malega o njih in ker me je zanimalo, da bi preveril na lastne oči ta oseben pristop gospoda Tommasinija, ki še vedno skoraj vsak dan prihaja v svojo delavnico v Grossetu, čeprav šteje že dobrih 80 let, sem sklenil, da jih obiščem. 
Tommasini je vozil tudi prvi trikratni zmagovalec Tour de France - Louison Bobet.
PREPROSTA PROIZVODNJA SE OHRANJA SKOZI ČAS

Sprejela me je njihova najmlajša hči Claudia, ki mi je razkazala delavnico in predstavila njihov pristop. Navdušen sem bil, da nisem opazil niti enega računalnika v delavnici, nobene robotizacije in avtomatizacije. Vse se dela ročno. In pridih te unikatnosti lahko opaziš v končnih izdelkih. Kar je v dobrodošlem konfliktu z nekaterimi kolesi svetovno znanih blagovnih znamk, ki jih ne bom poimensko izpostavljal, a se res ne morem otresti občutka, da je večina narejena po istem kopitu.. Pri Tommasinijevih se letna proizvodnja izbranih okvirjev vrti okoli 100 kosov, čeprav so obenem prisotni po vsem svetu.  

KLJUČ USPEHA JE V PREDANOSTI

Claudia pove, da so ljudje, ki delajo zanje, bolj ali manj tam že celo življenje, skupaj z njimi in s sorodniki so oblikovali koncept družinske pripadnosti in skrbno čuvajo skrivnosti, ki so del poslovne dediščine. Res te navdahnejo s svojo dostopnostjo, predanostjo in zavzetostjo za stvari, ki jih počnejo. Dejansko začutiš zanos in sporočilo, ki se skriva v stenah showrooma, v delavnici in jo opaziš na obrazu sodelavcev, ki te živahno pozdravljajo.

CERTIFIKAT PRETEKLOSTI, KI ŠTEJE

Ta zgodba kot poslovni uspeh potrjuje, da ročno delo, unikat in kakovost, še vedno štejejo. To je preteklost, ki govori v sedanjosti in ne izgublja na vrednosti, prav nasprotno. Ko pride kolesar oziroma bodoči ponosni lastnik novega kolesa na probo iz Anglije in ko ti povedo, da je vsak del Tommasinijevega kolesa označen s serijsko število in certifikatom, razumeš pomen in vrednost, ki jo ta predstavlja na trgu.


SAM SEM ODŠEL Z DOBRO MERO NAVDIHA ;)

Naposled sem odšel, z zadoščenjem, da so mi zaupali in mi dali priložnost, da z njimi poklepetam. Zadovoljen sem v svoji one-man-band delavnici, kjer vlivam življenje prenovljenim kolesom različnih znamk in proizvajalcev, prenavljam bicikle po okusu novih lastnikov. In hvaležen,  da moje delo stranke cenijo in da lahko v svoje izdelke vnesem del sebe.

 Kaj meniš ti, ki si prebral ta članek ali osebni pristop še kaj šteje? Kaj predstavlja tebi? 
Oddaj svoj komentar spodaj!Ni komentarjev:

Objava komentarja